Valitse sivu

SIMO MÄKINEN

Tenori

Biografia

Tenori Simo Mäkisen monipuolinen osaaminen ulottuu näyttävistä oopperarooleista kuuntelevaan kamarimusisointiin ja oratorioista moderniin lauluohjelmistoon. Omimmillaan Mäkisen luonnollisen korkea ja kantokykyinen tenoriääni on J. S. Bachin ja Benjamin Brittenin musiikissa.

Simo Mäkinen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Monica Groopin ja Anssi Hirvosen sekä Kööpenhaminan Kuninkaallisessa korkeakoulussa Susanna Ekenin ohjauksessa. Lisäksi hän on kehittänyt lyyristä tenoriaan sekä muusikkouttaan useilla tasokkailla mestarikursseilla, mm. Karita Mattilan, Elisabeth Werresin ja Sir Thomas Allenin ohjauksessa sekä Académie du Festival d’Aix -kurssilla.

Raikkaan energisellä lavaesiintymisellään ilahduttava Mäkinen debytoi Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2010 Ilkka Kuusiston oopperassa Gabriel, tule takaisin! Yhteensä Mäkinen on tulkinnut jo yli 20 oopperaroolia: maininnan ansaitsevat nimirooli Benjamin Brittenin oopperassa Albert Herring (Kansallisooppera), Hassanin rooli (Pedrillo) Mozartin Ryästö Lakeurelta -oopperassa (Seinäjoen kaupunginteatteri), Don Ottavion rooli Mozartin Don Giovannissa, Jyväskylän oopperassa sekä Robert Kajanuksen ja Aarre Merikannon roolit Ilmajoen musiikkijuhlilla, J.Kuusiston Elämälle-oopperassa. Oopperalavalla Mäkisen valtteja ovat ilmaisuvoimaisen tenoriäänen lisäksi liikunnallisuus ja poikamainen lavaenergia.

Simo Mäkinen on myös kysytty oratoriosolisti, jonka repertoaariin kuuluvat käytännössä kaikki lyyrisen tenorin keskeiset oratoriotehtävät. Notkean kuviolaulutekniikan taitava Mäkinen on esiintynyt Radion Sinfoniaorkesterin, Sinfonia Lahden, Tapiola Sinfoniettan, Jyväskylä Sinfonian, Oulu Sinfonian, Mikkelin kaupunginorkesterin, Oratorio-orkesterin, Suomalaisen kamariorkesterin (SKO) ja Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) solistina.
Lisäksi Mäkinen on työskennellyt yhdessä lukuisten suomalaisten ja kansainvälisten huippumuusikkojen kanssa, joista tärkeimpinä mainitaan Mikko Frank, Peter Schreier, Hannu Lintu, Marc Soustrot, Tuomas Hannikainen, Ismo Eskelinen, Ville Matvejeff, Jaakko ja Pekka Kuusisto sekä Pasi Hyökki. Liedyhteistyötä hän on tehnyt pianistien Ralf Gothóni (Naantalin musiikkijuhlat ja Etelä-Korea), Ilmo Ranta ja kitaristin Otto Tolonen kanssa. Monipuolisen ja varman muusikkoutensa perustan rakentamisen Mäkinen aloitti jo ennen laulajanuraansa opiskellessaan viulunsoiton opettajaksi.

Kirkasääninen Mäkinen laulaa solistina mm. YL:n levyllä Lux Aurumque (2012), KYL:n levyllä Larin-Kyösti – Elämän kertoja (2013) sekä laajasti tunnustusta saaneella Berion Sinfonian levytyksellä (RSO & Hannu Lintu, Ondine, 2014). Kangasniemen laulukilpailussa Mäkinen saavutti kolmannen palkinnon vuonna 2008. Lisäksi hänelle on myönnetty Martti Talvela -säätiön apuraha ja Promusica-stipendi.

Audio

J. S. Bach: Frohe Hirten

kirjoittanut Simo Mäkinen | Haapavesi Chamber Orchestra, conductor Timo Hannula, Liverecording from Haapavesi Church 2014.

Teoskuvia

Arvioita

”Mäkinen oli kuitenkin erinomainen nuorena ja kuumapäisenä Aarre Merikantona. Hän sähköisti näyttämön.”
HS 7.6.2015 Vesa Siren/Elämälle-oopperan kantaesitys

”Simo Mäkinen imponerade visuellt och vokalt i dubbelrollen Aarre/Robert Kajanus”
HBL 7.6.2015 Mats Liljeroos/Elämälle-en opera om Oskar Merikanto

”…varsinkin Mäkisen tenorin soinnikas pohjaväri auttoi laulusuoritusta teatterin kuivassa akustiikassa.”
HS 28.1.2013 Samuli Tiikkaja/Ryästö Lakeurelta, Seinäjoen Kaupunginteatteri

”Simo Mäkisen häkellyttävän kaunis tenori teki Don Ottaviosta erityisen koskettavan.”
HS 1.2.2016 Heikki Hakala – Blogi Heikin Herkut/Hienoa Mozartia Turussa ja Jyväskylässä

Yhteydenotot

Pete Vuorio
pete.vuorio@chordus.fi
+358 20 7959 110
+358 40 0806 869

Pekka Rantio
pekka.rantio@chordus.fi
+358 20 7959 111
+358 40 7505 425