Valitse sivu

MERJA MÄKELÄ

Mezzosopraano

Biografia

Merja Mäkelä on työskennellyt monipuolisesti ooppera-, konsertti- ja liedlaulajana. Hän on onnistunut valloittamaan kuulijansa osuvilla roolitulkinnoillaan sekä sielukkaalla äänellään niin kotimaassa kuin ulkomailla.
Oopperalaulajan taipaleensa Mäkelä aloitti Saksassa Kielin oopperan solistiensemblessa (Theater Kiel) 2007–2010, missä hän tulkitsi lähes parikymmentä oopperaroolia. Syksystä 2010 alkaen hän on työskennellyt freelancer-laulajana. Roolityöstään Adriana Materina Kaija Saariahon samannimisessä oopperassa Theater Osnabrückissä Merja Mäkelä nimitettiin Saksan teatteritaiteiden palkinnon ”Der FAUSTin” palkintoehdokkaaksi 2011. *Opernwelt-lehti kirjoitti toukokuun 2011 julkaisussaan: „Kantavana voimana oli nuori suomalainen mezzosopraano Merja Mäkelä vaikuttavan eriteltynä Adrianana […] Äänellisesti hän maisteroi hengästyttävän roolin vaivattomasti, äänenvärin rikkaudella, ja sävykkäällä kauneudella, jollaista kuulee tällaisen ohjelmiston parissa vain harvoin“. Esityskaudella 2015/2016 Merja Mäkelä on vieraillut Bielefeldin oopperan Taikahuilun kolmantena naisena ja hän on kiinnitettynä Geran ja Altenburgin oopperassa mezzovakanssilla, missä hän jatkaa vierailijana esityskaudella 2016/2017. Kotimaassa Merja Mäkelä on vieraillut solistitehtävissä mm. Suomen Kansallisoopperassa, Tampereen Oopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Oopperakiinnitysten ohessa Merja Mäkelä esiintyy mielellään konsertti- ja liedlaulajana. Hän on esiintynyt niin Suomessa kuin Saksassakin yhdessä Martin Hellströmin, Erkki Korhosen, Heikki Pellisen ja Pami Karvosen kanssa. Keväällä 2012 hän esiintyi Poulencin kamarimusiikkiteoksen ’Le bal masqué’n solistina, minkä Saksan radio NDR taltioi. Syksyllä 2013 Merja esiintyi Hämeenlinnassa Anita Välkin muistoksi järjestetyssä Verdi ja Wagner-gaalassa. Hämeenlinnassa Merja konsertoi myös syksyllä 2014, Strauss-150 gaalan puitteissa. Gustav Mahlerin Das Lied von der Erden Mäkelä tulkitsi menestyksekkäästi Landesjugendorchester Baden-Württembergin 40- vuotisjuhlakiertueella, jonka Saksan Radio (SWR) taltioi. Keväällä 2016 Merja esiintyi Dresdenin Frauenkirchessä Beethovenin C-duuri-messun solistina. Lisäksi on esiintynyt useiden orkesterien, kuten Münsterin Filharmonisen Orkesterin, Thüringenin Filharmonikoiden, Pori Sinfoniettan, Lohjan Kaupunginorkesterin, Kiel Cameratan, Tallinnan Barokkiorkesterin ja Berliinin Konzerthausorchesterin solistina.
Merja Mäkelä opiskeli Tukholman Oopperakorkeakoulussa (Operahögskolan) Dorothy Irvingin johdolla sekä Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadiassa laulunopettajanaan Anita Välkki, mistä hän valmistui laulupedagogiksi 2007 erinomaisin arvosanoin. Merja Mäkelä on täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla muun muassa Christa Ludwigin, Brigitte Fassbaenderin ja Sherrill Milnesin sekä yksityisesti Prof. Hanna Schwarzin ja Prof. Janice Harper-Smithin johdolla.

Kilpailumenestystä Merja Mäkelä on saavuttanut Pentti Koskimies – liedkilpailun nuorten sarjan finaalissa 2003 ja Timo Mustakallio – laulukilpailun finaalissa vuonna 2004 sekä finalistien konsertissa 2005, josta hänet kutsuttiin stipendiaatiksi lähes kuukauden kestäneeseen young artist -ohjelmaan Orlandoon. Keväällä 2005 Merja palkittiin Tampereen Oopperan Grand Prix – palkinnolla. Kesällä 2015 mezzosopraano lauloi tiensä kansainvälisen Zinka Milanov-laulukilpailun orkesterifinaaliin ainoana pohjoismaisena laulajana. Suomen Kulttuurirahasto on tukenut Merja Mäkelän opintoja vuosina 2005, 2006 ja 2007. Merja Mäkelä oli Suomen Wagner-Seuran Bayreuth-stipendiaattina kesällä 2012.

Video & Audio

G. Mahler: Das Lied von der Erde/Der Einsame im Herbst (SWR Radio)

Merja Mäkelä

F. Poulenc: Le bal masqué No. 3/Malvina (Deutschland Radio Kultur)

Merja Mäkelä

Teoskuvia

Arvioita

”Kantavana voimana oli nuori suomalainen mezzosopraano Merja Mäkelä vaikuttavan eriteltynä Adrianana […] Äänellisesti hän maisteroi hengästyttävän roolin vaivattomasti, äänenvärin rikkaudella, ja sävykkäällä kauneudella, jollaista kuulee tällaisen ohjelmiston parissa vain harvoin“.
Opernwelt 5/2011 Saariahon Adriana Mater -oopperasta

Yhteydenotot

Pete Vuorio
pete.vuorio@chordus.fi
+358 20 7959 110
+358 40 0806 869

Pekka Rantio
pekka.rantio@chordus.fi
+358 20 7959 111
+358 40 7505 425