Valitse sivu

ESSI LUTTINEN

Mezzosopraano

Biografia

Essi Luttinen valmistui vuonna 2005 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen osastolta korkeimmin mahdollisin arvosanoin opettajanaan Marjut Hannula. Vuosina 2002-2004 hän täydensi opintojaan Lontoon Royal College of Music’ssa sekä Benjamin Britten International Opera Schoolin solistikunnassa. Lisäksi hän on opiskellut yksityisesti mm. Roomassa, Hampurissa sekä viimeksi Berliinissä Professori Elisabeth Werresin johdolla.

Essi Luttinen on kysytty konserttiesiintyjä, ja hänellä on laaja ohjelmisto, joka ulottuu varhaisesta barokkimusiikista aina nykypäivän säveltäjien kantaesityksiin. Hän on esiintynyt useimpien kotimaisten orkestereiden solistina sekä vieraillut lukuisten kotimaisten festivaalien lisäksi mm. Belgiassa, Iso-Britanniassa, Japanissa ja Saksassa konsertoiden. Oopperatehtävissä Luttinen on vieraillut Suomen Kansallisoopperan, ja Savonlinnan Oopperajuhlien lisäksi mm. Turun, Tampereen, Jyväskylän ja Oulun oopperoissa, London Handel Festival’ssa sekä Bergen Nasjonale Operassa. Essi Luttinen on voittanut ensimmäisen palkinnon Taidekeskus Salmelan Merikanto –laulukilpailuissa vuonna 2005 ja vuoden 2006 Lappeenrannan Laulukilpailuissa hän sijoittui toiseksi. Hänelle on myös myönnetty Karita Mattila –palkinto.

Oopperarooleista Essi Luttisen ohjelmistoon kuuluvat keskeiset Mozart-roolit Sextus (La Clemenza di Tito), Cherubino (Figaron häät), Dorabella (Così fan tutte) sekä Toinen Nainen (Taikahuilu). Hänen muita roolejaan ovat olleet mm. Olga (Jevgeni Onegin), Markiisitar Melibea (Rossini: Matka Reimssiin), Rosina (Sevillan parturi) ja Siebel (Faust). Lisäksi Luttinen on laulanut ja kantaesittänyt paljon modernia oopperaohjelmistoa (mm. Koskinen, Lintinen, Kortekangas, Hyytinen) ja ollut mukana kokeellisissa uuden oopperan produktioissa. Essi Luttinen on levyttänyt Ondine -levy-yhtiölle Olli Kortekankaan Messenius ja Lucia –oopperan. Hän on myös tehnyt Suomen Yleisradiolle lukuisia radionauhoituksia. Lisäksi hän toimii Ooppera Skaalan sekä Paraisilla sijaitsevan Qvidjan linnan musiikkitapahtumien Qvidja Eventsin taiteellisina johtajina.

 

Video

Teoskuvia

Arvioita

”Essi Luttinen on yksi kaunissointisimmista ja näyttämöllisesti hienostuneimmista mezzosopraanoistamme, joka rakentavasti täydentää moni-ilmeistä laulullista ilmaisuaan vahvalla näyttämöelehdinnällä ja -mimiikalla.”
Mats Liljeroos, HBL

Solistijouko ehdoton tähti on Essi Luttisen Dorabella. Hän samastuu aistikkaaseen hahmoonsa niin täysin, ettei reaktioita tarvitse näytellä. Laulussa on sointikauneutta ja ilmeikkyyttä.”
HARRI KUUSISAARI, RONDO CLASSIC

Essi Luttinen on projektin voimanpesä, antaumuksella eläytyvä ja äänivaroissaan ehtymättömän värikäs.
AULI SIRKIÖ, RONDO CLASSIC

Yhteydenotot

Pete Vuorio
pete.vuorio@chordus.fi
+358 20 7959 110
+358 40 0806 869

Pekka Rantio
pekka.rantio@chordus.fi
+358 20 7959 111
+358 40 7505 425