Valitse sivu

ELLI VALLINOJA

Mezzosopraano

Biografia

Mezzosopraano Elli Vallinoja on monipuolinen nuoren polven laulaja, joka on kerännyt kiitosta erityisesti kantavasta ja kauniin värisestä äänestään sekä vahvasta lavaolemuksestaan.

Kaudella 2017-2018 hän lauloi Kansallisoopperassa Kate Pinkertonin roolin Puccinin oopperassa Madama Butterfly, Ineksen roolin Verdin oopperassa Il Trovatore sekä Knaapin ja Kukkaistytön roolit Wagnerin oopperassa Parsifal. Sen lisäksi hän lauloi muun muassa kansallisoopperan  palkitussa koululaisoopperassa Ihmepoika A ja solistina Kirmo Lintisen ”Koodi Ilolle” oratorion kantaesityksessä. Kesäkuussa 2018 hän voitti sekä toisen palkinnon että lied-palkinnon kansainvälisessä Haydn-kilpailussa Itävallassa.

Kauden 2016-2017 kohokohta oli erinomaiset kritiikit saanut kansainvälinen debyytti Lyonin oopperassa keisarinna Ottavian roolissa Claudio Monteverdin oopperassa Poppean kruunaus. Produktio esitettiin myös Vichyn oopperassa ja Versaillesin palatsin oopperassa.
Kesällä 2016 Elli pääsi sekä kansainvälisen Stenhammar laulukilpailun, että kansainvälisen Zinka Milanov laulukilpailun finaaleihin. Elokuussa 2016 hän lauloi Dryadin roolin Richard Straussin oopperassa Ariadne auf Naxos Aleksanterin teatterissa. Syksyllä 2016 Elli lauloi alttosolistina sekä Mozartin Requiemissa että Mendelssohnin Elias-oratoriossa.

Elli debytoi Suomen Kansallisoopperassa jo vuonna 2010 Benjamin Brittenin oopperassa Albert Herring Emmien roolissa. Suomen Kansallisoopperassa hän on vieraillut myös rooleissa Kesätyttö (Aarre Merikanto: Juha), Ida (J. Strauss: die Fledermaus) sekä Meg Giry (A. L. Webber: The Phantom of the Opera).
Vuonna 2010 hän voitti ensimmäisen palkinnon Erkki Melartin kamarimusiikki kilpailun Lied-sarjassa yhdessä pianisti Victoria Vatanskajan kanssa ja vuonna 2011 hänet palkittiin kolmannella palkinnolla Kangasniemen laulukilpailussa.

Elli on esiintynyt useilla kotimaisilla festivaaleilla. Kesällä 2012 hän oli Turun musiikkijuhlilla solistina Uutisoopperat -teoksen kantaesityksessä. Lemin musiikkijuhlilla hän oli vuoden nuori taiteilija 2013 ja Mäntän musiikkijuhlilla häntä on kuultu crossover-konsertissa ”Kesäyön kirkastus” vuosina 2013 ja 2014.

Suuri yleisö saattaa muistaa Ellin myös Neil Hardwickin ohjaaman musiikkielokuvan Jos Rakastat (Juonifilmi, 2010) pääroolista.
Musikaalien puolelta mainittakoon myös  Anne Egermanin rooli Stephen Sondheimin musikaalissa Kesäyön Hymyilyä (A Little Night Music) Turun kaupunginteatterissa vuonna 2011.

Klassiset yksinlauluopinnot Elli aloitti Itä-Helsingin musiikkiopistossa 14-vuotiaana. Opiskellessaan Helsingin Sibelius-lukiossa hän lauloi kuorossa, bändeissä ja lauluyhtyeissä ja vietti viikonloppunsa musikaalien parissa Nuorten Musikaaliteatteri Ry:n riveissä. Laulun ammattiopinnot alkoivat ammattikorkeakoulu Metropoliassa vuonna 2007 ja Vuonna 2008 hän aloitti solistiset opinnot Sibelius-akatemiassa. Lauluopettajina hänellä olivat mm. Outi Kähkönen ja Marjut Hannula ja liedin parissa erityisesti Ilmo Ranta. Maisterivaiheen opintoja hän teki sekä oopperakoulutuksessa että laulupedagogiikan ohjelmassa. Hän suoritti A-tutkintokonserttinsa erinomaisin arvosanoin keväällä 2017. Mestarikursseilla ja yksityisesti häntä ovat opettaneet mm. Soile Isokoski, Monica Groop, Mika Kares, Seppo Ruohonen, Tiina-Maija Koskela, Jean-Paul Fouchecourt sekä Jaakko Ryhänen.

Ellin matkaa laulajana ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto, Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto, Pro Musica säätiö sekä Selim Eskelinin säätiö.

Teoskuvia

Arvioita

Vain kaunisääninen Ottavia (Elli Vallinoja) tarkoittaa kaikkea verisen tosissaan, siksi hän myös joutuukin karkotettavaksi.
Frankfurter Allgemeine Zeitung

Elli Vallinojan Ottavia on ylellinen niin sointivärissä kuin olemuksessaan, erityisesti aariassaan ”Addio, Roma!”.
David VERDIER/Altamusica.com 19.03.2017

Toinen miellyttävä yllätys oli suomalaisen mezzosopraanon Elli Vallinojan Ottavia. Hän antaa kaiken syvyyden tälle jätetylle, unohdetulle hahmolle, ollen kykenevä pakottavaan vihaan määrätessään salamurhan, joka on lopulta vain yritys puolustautua ja selviytyä. Myös hänen laulunsa linja on varma ja kirkas ja ääni kantaa erinomaisesti. Hän voitti ansaitusti yleisön puolelleen.
Elodie Martinez/OperaOnline 17.3.2017

Pidimme erityisesti suomalaisen mezzosopraanon Elli Vallinojan tulkinnasta Neron vaimon, Ottavian roolissa. Hän on täydellinen yhtälailla kuvatessaan epätoivoista naista kuin järjestäessään Poppean murhaa ja hyväksyessään tilanteensa ja maanpaon.
Fabrizio Migliorati/teatro.persinsala.it 16.3.2017

Yhteydenotot

Pete Vuorio
pete.vuorio@chordus.fi
+358 20 7959 110
+358 40 0806 869

Pekka Rantio
pekka.rantio@chordus.fi
+358 20 7959 111
+358 40 7505 425